Marmara Denizi'nde yıllara göre ortalama su sıcaklığının 3 derece artarken deniz kirliliği ve kıyı tahribatı gibi nedenlerle İstanbul Boğazı'nın kıyı kesimlerinde denizanası yoğunluğu her geçen gün artış gösteriyor.Denizanalarının bakteriyel aktiviteyi tetiklemesi sebebiyle müsilaj oluşması için bir zemin hazırladığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, bu durumdan balık popülasyonunun da etkilendiğini belirtti.Denizanası tür ve sayılarında artış tespit edildiğini belirten Okyar, yeni türlerin akıntılarla gemi balans sularıyla Marmara Denizi'ne girdiğini ve Marmara Denizi'nin doğal türü olan 'Aurelia aurita' dediğimiz Aydeniz anası son dönemlerde çok ciddi artış yaşandığını söyledi.Denizanalarının belli bölgelerde birikme nedenini de açıklayan Okyar, "Denizanaları aktif yüzen organizmalar değil, yani akıntılarla, dalgalarla taşınan canlılar. Doğal olarak rüzgarın yönüne göre dönem dönem bazı bölgelerde birikebiliyorlar. Çünkü akıntı onu belli bir yerde biriktiriyor. Poyraz estiğinde örneğin, Poyraz'ın esiş yönüne bağlı olarak, örneğin İstanbul Boğazı'nda Sarıyer bölgelerinde birikmeler olur" diye konuştu.
Çevre
Yayınlanma: 21 Mart 2024 - 11:12
Marmara Denizi için müsilaj uyarısı
Küresel ısınma ile birlikte artan hava sıcaklığı, deniz kirliliği ve kıyısal alan tahribatı nedeniyle Marmara Denizi'nde özellikle İstanbul Boğazı'nın kıyı kesimleri denizanası yoğunluğu dikkat çeken boyutlara ulaştı. Denizanası artışının müsilajın oluşması için bir zemin hazırladığı söyleyen Prof. Dr. Melek İşinibilir, hamsi, istavrit, uskumru, kolyoz gibi balık türlerinin tehlike altında olduğunu söyledi.
Çevre
21 Mart 2024 - 11:12